Komisyon Nedir?

ellipse
Komisyon Nedir?

Komisyon Nedir?

calendar
icon eye 10624
Kategori: Para Transferi

Para işlemleri sırasında sıklıkla gündeme gelen komisyonlar söz konusu olduğu için birçok kişi komisyon nedir, neden alınır ya da nasıl hesaplanır sorusunu merak etmektedir. Komisyon, genel ifade ile belirli bir iş yapıldığında belirli miktar para ya da malın alınması anlamı taşımaktadır. Bu nedenle bir iş yapan kişi, kurum ya da uygulama, bu iş karşılığında komisyon alır. Komisyon kelimesi günlük yaşamın pek çok alanında sık sık kullanılır. Bu konuda bir sınırlama ya da kısıtlama bulunmaz.

Yurtiçi ve yurtdışı para transferi komisyon alınan işlemler arasında yer alır. Pek çok firma ya da kurum, para transferi konusunda bir miktar komisyon almaktadır. Ancak bu oran için net bir rakam vermek doğru değildir. Çünkü komisyon oranına etki eden pek çok faktör bulunmaktadır.

Komisyon Ücreti Nedir?

Komisyon ücreti nedir ve nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını eğer komisyona tabi bir işlem yapacaksanız mutlaka öğrenmeniz gerekmektedir. Ancak komisyon ücretleri oldukça değişkendir. İşlemlere ve çeşitli değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Komisyon ücreti genel bir tabirle belirli işi gerçekleştiren kişi ya da kurumun elde edilecek olan toplam gelir üzerinden aldığı belirli orandaki yüzdelik pay şeklinde ifade edilir. Yapılan işin neticesinde ya da gerçekleştirilmiş olan bir satışın ardından alınan ücretin belirli bir kısmı komisyon ücreti şeklinde verilir.

Komisyon ücreti aynı zamanda asıl ücret olabilir. Bunun yanı sıra alınan asıl ücrete ek şeklinde ilave edilen bir ücret de olabilir. Para transferi işlemlerinde komisyon oranları asıl ücretten düşülebilir. Aynı zamanda gönderici kişinin bakiyesinden de kesilebilir. Bu durum tamamen kişilerin tercihine ve isteklerine bağlı olarak şekil almaktadır.

Komisyon Neden Alınır?

Komisyon neden alınır sorusunun yanıtı komisyon yapılan işleme bağlı olarak değişmektedir. Ticari bir işin sonucunda söz konusu iş için aracı olan kişiye ya da kuruma belli miktar para ödenir. Bu paraya da komisyon adı verilir. Komisyon; aracı olan kişi ya da kuruma söz konusu olan işe yardım ettiğinden dolayı ödenir. Bu durum günümüzde pek çok farklı şekilde insanların karşısına çıkar. Para transferi de bunlardan biridir.

Para transferi sırasında aracı olan kurum ya da uygulama, gönderimi yapılacak bakiyenin oranına göre belli bir komisyon talebinde bulunur. Ancak komisyon oranları konusunda net bir rakam yoktur. Genelde yüzdelik dilim üzerinden komisyon alınır. Dolayısıyla gönderimi yapılacak bakiye arttıkça ödenecek tutarda da artış görülebilir.

Komisyon Nasıl Hesaplanır?

Komisyon oranları kurumdan kuruma ya da uygulamadan uygulamaya farklılık gösterebilir. Bu sebeple de komisyon nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı oldukça farklı olacaktır. Ancak söz konusu oranlar çoğu zaman yüzdelik dilim üzerinden hesaplanır. Bu noktada kullanılacak uygulama ya da tercih edilecek kurum aracılığıyla komisyon oranları hakkında kapsamlı biçimde bilgi almak mümkündür. Online komisyon hesaplama araçları ile de detaylı şekilde bilgi alma imkanı vardır. Para transferi komisyon ücretlerini öğrenmek için ilgili uygulamanın sistemine göz atmak mümkündür.

Ayrıca transfer işlemleri sırasında da komisyon oranına dair bilgi alma olanağı vardır. Bu sayede işleminize devam edebilirsiniz. Dilerseniz iptal de edebilirsiniz. Komisyon oranı noktasında çok abartılı ya da absürt rakamlar söz konusu olmaz. Çoğu zaman transfer yapılacak paranın cinsi ile komisyon talebi olur.

Komisyon Oranı Nasıl Hesaplanır?

Komisyon oranı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı son derece basittir. Eğer bu oran yüzdelik dilim üzerinden alınacak ise mevcut para ile hesaplama yapılabilir. Buna örnek vermek gerekirse;100 bin TL para gönderirken %10 üzerinde komisyon alınacak ise bu oran 10 bin TL tutarına tekabül eder. Bunu hesaplarken basit bir matematik işlemi gerekir. 100.000/100 yapıp ardından da çıkan sonucu 10 ile çarpmak yeterli olur. Yani komisyon hesaplama işlemi; transfer yapılacak para / 100 ile başlar. Çıkan sonuç x yüzdelik oran ile devam eder. Bazı uygulama ve kurumlarda komisyon oranları net şekilde belirtilir. Belli bir miktara kadar alınacak komisyonlar şeklinde belirtme yapılabilir. Bu noktada kişilerin hesaplama ile uğraşmalarına gerek kalmaz.

Yurtdışı Para Transferi Komisyon Ücretleri

Western Union ve BPN işbirliği ile yapılan yurtdışı para transferi işlemlerindeki komisyon ücretleri pek çok unsura bağlı olarak değişebilmektedir. Burada gönderim yapılacak ülke ve para miktarı son derece önemlidir. Western Union ve BPN işbirliği ile yapılan para transferi işlemlerinde komisyonu sadece para gönderen taraf öder. Alıcı, adına gönderilen tüm parayı kesintisiz alır.

Western Union ve BPN işbirliği ile yapılan yurtdışı para transferi komisyon ücretleri hakkında bilgilendirme amaçlı hazırlanan ücret tarifesine erişmek için tıklayınız.

Komisyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorulan

Komisyon, genel ifade ile belirli bir iş yapıldığında belirli miktar para ya da malın alınması anlamı taşımaktadır. Bu nedenle bir iş yapan kişi, kurum ya da uygulama, bu iş karşılığında komisyon alır.

Western Union ve BPN işbirliği ile yapılan para transferi işlemlerinde komisyonu sadece para gönderen taraf öder. Gönderici parayı gönderirken hesaplanan komisyon ücretini de BPN temsilcisine öder. Böylelikle para gönderme işlemi yapılırken komisyon ödenmiş olur.
İŞLEM YAP