Azerbaycan Para Birimi Nedir?

ellipse
Azerbaycan Para Birimi Nedir?

Azerbaycan Para Birimi Nedir?

calendar
icon eye 18282
Kategori: Para Transferi

Azerbaycan, hem ekonomik hem de sosyal ilişkilerimizin sıkı olduğu ülkelerden biridir. Bu açıdan Azerbaycan para birimi nedir sorusu da sıklıkla gündeme gelmektedir. Resmi ismiyle Azerbaycan Cumhuriyeti olarak bilinen ülkede kullanılan para birimi Manat’tır. Ülkenin para birimi aynı zamanda Azerbaycan Manatı olarak da para piyasalarında geçmektedir. 2006 yılında piyasaya sürülmüş olan Azerbaycan Manatına ait 6 tane madeni para bulunmaktadır. Bu madeni paraların genel adı “qepik” şeklindedir. Bunlar 1, 3, 5, 10, 20 ve 50 qepik olarak tanımlanır. Banknot olarak da 8 tane Manat vardır. Bunlar da 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500 Manat şeklindedir.

Azerbaycan para birimi olan Manat banknotlarının hemen hepsinin temsil ettiği bazı unsurlar bulunur. 1 Manat medeniyeti, 5 Manat edebiyat ve sanatı, 10 Manat devletçiliği, 20 Manat Karabağ Sorununu, 50 Manat hem istikbal hem de eğitimi, 100 Manat ekonomiyi, 500 Manat ise 2020 Karabağ Zaferini temsil eder.

Azerbaycan Para Birimi Tarihi

Azerbeycan para birimi Manat olarak bilinir. Bu birim 2006 yılında piyasaya sürülmüştür. Azerbaycan Manatı aynı zamanda AZN The Central Bank Of The Republic Of Azerbaycan ile de denetlenir. Azerbaycan para birimi tarihi açısından çok eski değildir. 1 Ocak 2006 yılı itibarıyla Azerbaycan'da 1 Yeni Manat yani AZN 5000 Eski Manat’a eşit kabul edilir. Bu durumda da 1 USD yaklaşık 1,70 AZN oranına denk gelir.

Azerbaycan Para Birimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Azerbaycan'da yeni Manat’a geçiş yapılan tarih Ocak 2006’dır. Para biriminin yenilenmesi sonucunda ülkedeki döviz ve borsa rezervi de değer kazanmaya başlamıştır. 1 Ocak 2007 tarihinde ise tam anlamıyla yeni Manat’a geçilmiştir. Bu konuda da herhangi bir sınır konulmamıştır. Bunlar dışında Azerbaycan para birimi hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili şunları sıralayabiliriz.

2008 yılında meydana gelen global ekonomik krizi sonucunda pek çok para biriminin yanı sıra ekonomi de büyük oranda zarar görmüştür. Ancak Azerbaycan Manat'ı bu büyük krizden dahi neredeyse hasar almamıştır. Azerbaycan Manat'ı günümüzde de istikrarlı bir şekilde değerini korumayı başarmaktadır. Aynı zamanda günden güne de gelişim göstermektedir.

Azerbaycan Para Birimi Sembolü

Azerbaycan para birimi sembolü ₼ şeklindedir. Ayrıca AZN şeklinde de para piyasalarında anılmaktadır. Ayrıca Türk Lirası karşısındaki duruşu açısından da Azerbaycan parası oldukça önemlidir. Azerbaycan parası kaç TL sorusunun yanıtı son derece basittir. 1 Azerbaycan Manatı ortalama 8,5 Türk Lirası gibi bir rakama tekabül eder. Azerbaycan’ın para birimi olarak bilinen Manatın sembolü ise ₼ şeklindedir. Azerbaycan para birimi, Türkiye için de son derece önemlidir. Dolayısıyla Bakü para birimi hem tarihi hem de sembolü büyük önem arz etmektedir.

Azerbaycan Manatı ile Para Transferi Yapılabilir mi?

Para transferi yapanlar sıklıkla Azerbaycan manatı ile para transferi yapılabilir mi sorusunu sorarlar. Azerbaycan Manatı ile Western Union ve BPN işbirliği sayesinde yurtdışı para transferi yapmak mümkündür. Nahçıvan para birimi ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında para transferi yapabilmek mümkündür. Bu noktada BPN imkânlarından faydalanarak avantaj elde edebilirsiniz. Bu sayede kolayca para transfer işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Azerbaycan Para Birimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Azerbaycan’da kullanılan para birimi Manat’tır. Ülkenin para birimi aynı zamanda Azerbaycan Manatı olarak da para piyasalarında geçmektedir. 2006 yılında piyasaya sürülmüş olan Azerbaycan Manatına ait 6 tane madeni para bulunmaktadır. Bu madeni paraların genel adı “qepik” şeklindedir. Bunlar 1, 3, 5, 10, 20 ve 50 qepik olarak tanımlanır. Banknot olarak da 8 tane Manat vardır. Bunlar da 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500 Manat şeklindedir.
Azerbaycan Manatı ile Western Union ve BPN işbirliği sayesinde yurtdışı para transferi yapmak mümkündür. Azerbaycan Manatı ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında para transferi yapabilmek mümkündür. Bu noktada BPN imkanlarından faydalanarak avantaj elde edebilirsiniz. Bu sayede kolayca para transfer işlemlerinizi yapabilirsiniz.
İŞLEM YAP