Polonya Para Birimi Nedir?

ellipse
Polonya Para Birimi Nedir?

Polonya Para Birimi Nedir?

calendar
icon eye 26676
Kategori: Para Transferi

Polonya Zlotisi (PLN), Polonya'da kullanılan ulusal para birimidir. Tek bir Polonya Zlotisi, 100 Groszi'ye bölünür ve genellikle Latince küçük harflerle (zl) benzeyen bir sembolle temsil edilir.

Zloti: Polonya Para Biriminin Tarihi

18 yüzyılın belirli bir döneminde ülkede resmi para birimi olarak Zloti kullanılır. 1850-1917 yılları arasında Rus rublesi, 1917-1924 yılları arasında ise, Polonya Markı ile değiştirilen Zloti, Birinci Dünya Savaşını takip eden yıllarda yaşanan hiperenflasyon ve parasal kaostan sonra 1924 yılında yeniden kullanılmaya başlar. Polonya, XIV ve XV yüzyıllardan bu yana Zloty para birimini kullanır. Zloty, altın Polonya anlamına gelir.

Neredeyse tüm banknotlar 2014 yılında yeni güvenlik önlemleri eklenerek değiştirilir. Günümüzde piyasa dolaşımında 10, 20, 50, 100 ve 200 Zloty olan banknotlar bulunur. Yine piyasa dolaşımında, 1, 2 ve 5 Zloty ve 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 Groszy madeni olarak görülür.

Polonya Para Birimi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Piyasalarda yapılan döviz alım satım işlemlerinde Polonya Zlotisi en yaygın olarak eşleşmeler ABD doları (USD), Euro (EUR), İsviçre frangı (CHF) ve İngiliz sterlini (GBP) eşleşme eğilimindedir. SSCB'nin sona ermesinden bu yana önemli ölçüde gelişen Polonya ekonomisi güçlü olduğu için Polonya para birimi de genel olarak güçlenmiştir. Aynı zamanda Polonya, dünyadaki en yüksek 21. GSYİH'ya sahiptir. Zloty ile ilgili diğer önemli bilgiler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Zloti kelimesi Lehçede altın anlamına gelir. Eski zamanlarda bulunan altın sikkelerin adlandırılmasıdır.
  • Grosz, Almanca groschen kelimesinden gelir.
  • Ülkenin resmi para birimi olan PLN, Polonya Ulusal Bankası tarafından çıkarılır. Yalnızca Polonya Cumhuriyeti merkez bankası Narodowy Bank Polski PLN verebilir.
  • Bu para birimi 20. yüzyılın başlarına kadar uzanır, ancak ülkenin politik ekonomisi değiştikçe bazı yenilemelerden geçer.
  • Para biriminin banknotları 10, 20, 50, 100 ve 200 cinsinden verilirken madeni paralar 1, 2 ve 5 cinsinden dolaşımdadır.
  • Polonya Cumhuriyeti merkez bankası aynı zamanda koleksiyoncular için de madeni paralar basar.
  • 2004 yılında Avrupa Birliği'ne giriş koşulları gereği Euro'nun kabul edilmesini gerektirse de, Polonya Euro para birimine geçiş için henüz bir tarih vermez.

Polonya'da elektronik ödemeler yaygın olarak kullanılır. Küçük ya da büyük fark etmeden ülkenin tüm şehir ve kasabalarında para işlemlerini kolayca yapabilirsiniz. Polonya'ya para göndermek için ise Western Union hizmetinden yararlanarak, BPN noktalarından gerçekleştirebilirsiniz. Para transfer işlemlerinizi Türk Lirası, USD ve Euro cinsinden yapabilirsiniz.

Adınıza açılmış bir banka hesabına gerek kalmadan, sadece geçerli kimliğinizle her ilde bulunan BPN temsilci noktalarından tüm Polonya para transferlerinizi özgürce gerçekleştirebilirsiniz. BPN Ödeme & E-Para Hizmetlerini tercih ederek hızlı, güvenilir ve kolay adımlarla işlemlerinizi konforlu bir şekilde tamamlamanın keyfini yaşayabilirsiniz.

Türkiye’de bulunan yaklaşık 2.000 BPN temsilci noktalarında Western Union işbirliğiyle Polonya’ya para göndermek ya da Western Union hizmetiyle adınıza gönderilen parayı almak için size en yakın BPN temsilci noktasını görüntüleyin.

Polonya Para Birimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Polonya Zlotisi (PLN), Polonya'da kullanılan ulusal para birimidir. Tek bir Polonya Zlotisi, 100 Groszi'ye bölünür ve genellikle Latince küçük harflerle (zl) benzeyen bir sembolle temsil edilir.

Polonya'ya para göndermek için ise Western Union hizmetinden yararlanarak, BPN noktalarından gerçekleştirebilirsiniz. Para transferi işlemlerinizi Türk Lirası, USD ve Euro cinsinden yapabilirsiniz.

Adınıza açılmış bir banka hesabına gerek kalmadan, sadece geçerli kimliğinizle her ilde bulunan BPN temsilci noktalarından tüm Polonya para transferlerinizi özgürce gerçekleştirebilirsiniz.

BPN ve Western Union işbirliği ile Polonya’ya para gönderirken işlemlerinizi Türk Lirası, USD ve Euro cinsinden yapabilirsiniz. Alıcı ise Polonya para birimi olarak ya da isterse USD veya Euro olarak parasını alabilir.

İŞLEM YAP